185 poze   33942 vizite

SFATURI PENTRU INCEPATORI

Crescatorii de pasari sau animale de curte isi pot impartasi cunostintele in materie.Novicii-printre care ma numar si eu -apreciaza asta si va multumesc.



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 7
RaduVasile 20 April 2012  
Mi-am permis sa atasez ceva materiale utile pentru cei interesati.Nu sunt conceptia mea ci sunt luate de pe unele site-uri de specialitate carora le multumesc.Cu putin efort le gaseati si dumneavoastra dar am considerat ca e mai bine sa le gasiti pe toate intr-un singur loc deci ....lectura placuta.Am sperat sa ataseze si crescatorii mai experimentati ..dar pana la urma am indraznit eu.
Raportează
RaduVasile 20 April 2012  
Constructia unei custi de iepuri
Materialul custii

Cele mai bune custi pentru iepure sunt cele construite din sarma groasa, sudata sau impletita - plasa de sarma. Custile din sarma sunt mai rezistente decat custile din lemn si sunt mai igienice pentru ca sunt mai usor de curatat. De asemenea, datorita rezistentei in timp, sunt practic mai ieftine decat cele din lemn.

Atunci cand alegeti o cusca gata facuta sau cand construiti una, trebuie sa aveti grija sa se curete foarte usor, astfel incat curatarea custii sa nu fie o corvoada si sa ia cat mai putin timp, ca sa poata fi facuta oridecateori este necesar. In plus, este indicat ca pardoseala sa fie mobila, ca o tavita, care sa poata fi curatata fara a fi necesar sa scoateti iepurele din cusca - acest deziderat se poate obtine mai usor in cazul in care optati pentru o cusca din sarma.

Custile din lemn mai au un dezavantaj, in afara faptului ca absorb urina si umezeala, in general: iepurii au obiceiul de a roade lemnul, pentru a-si toci dintii. In acelasi timp, daca lemnul este tratat (ceea ce se intampla in general cu materiale achizitionate din comert) poate fi toxic si chiar fatal pentru iepure.


Dimensiunile custii

De obicei toate custile de iepuri sunt construite mai mult sau mai putin pe urmatoarele dimensiuni standard: 80 cm latime, 90 cm lungime si 50 cm inaltime. Usile custii pot fi plasate pe laterale sau deasupra custii. In cazul in care cusca va fi tinuta afara, se construieste pe picioare care sa-i asigure ridicare de la sol cu cca 10-15 cm, pentru ca sa nu se ude in interior pe timp de ploaie. De asemenea, in cazul in care cusca va sta afara, trebuie sa prevedeti un sistem de acoperire si protejare a acesteia pentru perioadele de vreme rea.

Cusca pe care o vom construi respecta dimensiunile de mai sus si poate gazdui o femela si 5-6 pui sau 3-4 iepuri adulti. Plasa de sarma utilizata, cu exceptia podelei, este confectionata din sarma de 3-5 mm grosime iar ochiurile plasei sunt de cca 3x3 sau 3x6 cm.


Materiale necesare:

Material Cusca conventionala Cusca speciala (acoperis semicircular)
Material Bucati Material Bucati
Pardoseala plasa de sarma - 92x198 cm 1 plasa de sarma - 92x198 cm 1
Acoperis plasa de sarma - 76x183 cm 1 plasa de sarma - 48x183 cm 1
Laturile mari plasa de sarma - 38x183 cm 2 - 0
Laturile mici plasa de sarma - 38x76 cm 2 plasa de sarma - 46x76 cm 2
Separator (optional) plasa de sarma - 46x76 cm 1 plasa de sarma - 53x76 cm 1
Usi plasa de sarma - 41x46 cm 2 plasa de sarma - 46x51 cm 2
Diverse - 0 sarma galvanizata 2-3 mm 3
Diverse teava otel 183 cm lungime - diametru 5-10 mm 2 teava otel 183 cm lungime - diametru 5-10 mm 2
Diverse balamale 2 balamale 2
Diverse sistem inchidere usa 1 sistem inchidere usa 1
Sisteme de prindere Clipsuri mici 100 Clipsuri mici 100
Sisteme de prindere Clipsuri mari 25 Clipsuri mari 25
Sisteme de prindere Saibe grover 30 Saibe grover 30
Sisteme de prindere teava otel 61 inch lungime - diametru 5-10 mm 2 teava otel 61 inch lungime - diametru 5-10 mm 2

Schite




Constructie

Aceste custi se construiesc cel mai usor in pereche. Alcatuiti intai pardoseala, inlaturand cate o sectiune de 10x10 cm din fiecare colt al plasei destinate pardoselii. Indoiti apoi marginile astfel obtinute in asa fel incat pardoseala sa arate ca un cos rectangular. Atasati tevile din otel de pardoseala folosind saibele grover.

Separatorul si laturile mici ale custii cu acoperis circular se taie folosind un sablon. Lasati cam 10-15 cm marja. Indoiti aceste margini in jurul sarmei mai groase, care va servi pe post de margine a profilului semicircular. Pozitionati laturile mici si separatorul pe pardoseala si fixati cu clipsuri mici. Atasati si laturile mari, cu clipsurile mici. Nu atasati inca latura mare in zona in care ati hotarat ca fixati usa. Fixati restul cu clipsuri mici. Fixati acoperisul (normal sau semicircular) si prindeti capetele libere cu clipsuri mici pozitionate la cca 20 cm distanta. Ridicati separatorul si prindeti-l de acoperis. Repetati cu laturile mici.

Taiati deschiderile pentru usi in partea din fata a fiecari custi. Fiecare deschidere ar trebui sa fie cu cca. 4-5 cm mai mica decat usile, in inaltime si latime. Atasati usile, folosind clipsurile mari, pe post de "balamale" suplimentare. Indoiti bine orice resturi de sarma care ar putea sa iasa in afara custii si care, ramase neindoite corespunzator, ar putea rani iepurii. Atasati sarma groasa imprejurul deschiderii usilor si atasati balamalele.


Cusca este gata; atasati, daca este cazul, picioarele.
Raportează
RaduVasile 20 April 2012  
Myxomatoza la iepure
Aceasta boala este cauzata de virusul Myxoma, un virus care apartine aceleiasi familii ca si virusul ce produce variola. Este originar din America de Sud unde a produs o pierdere majora printre iepurii salbatici; cand iepuri provenind din Europa au fost importati in America nici unul nu a rezistat acestui virus, toti cei atinsi de el au decedat, imunitatea lor fiind foarte scazuta. La fel s-a intamplat si in cazul iepurilor importati in Australia. Dintr-un accident, virusul a fost adus si in Europa si numarul iepurilor existenti a scazut drastic.


Virusul se raspandeste atat la iepurii de casa cat si la cei salbatici, cel mai adesea prin intepaturi de musca sau de tantar.


Simptome


Primele simptome apar la 3 zile dupa ce iepurele a fost infectat, primele semne sunt aparitia leziunilor in primul rand in zona genitala si apoi in zona capului, urmatoarea zona afectata sunt ochii; infectia cu acest virus duce la orbire.


Apetitul iepurelui ramane neschimbat pana in ultimele zile de viata, din cercetari s-a constatat ca abia in ultimele 2 saptamani de viata iepurele isi pierde pofta de mancare.


Cu timpul, iepurii si-au dezvoltat imunitatea la acest virus, in unele cazuri boala devenind cronica. In faza cronica a bolii apar tumori dupa 10-15 zile de la infectarea cu virusul. Aceste excrescente apar la nivelul urechilor, nasului si al labelor, uneori excrescentele se resorb lasand doar niste urme care dispar si ele cu timpul.


Mortalitatea in forma cronica a Mixomatozei este de 50% iar media de viata din momentul infectarii cu virusul este de 40 de zile. Myxomatoza si Sifilisul la iepuri au aproape aceleasi manifestari, dar sifilisul este foarte rar intalnit in cazul iepurilor.


Tratamentul


Din pacate tratamentul in cazul Myxomatozei este de cele mai multe ori ineficient, oricat de mult ne-am stradui, complicatiile respiratorii sunt inevitabile si iepurele nu mai poate fi salvat, de aceea este mai bine sa fie eutanasiat in momentul in care diagnosticul este pus de catre medicul veterinar.


In cazul in care boala regreseaza iepurele are nevoie de ingrijiri atente si permanente si de tratament medicamentos pentru a preveni reaparitia bolii.


Impiedicarea raspandirii bolii.


Doua lucruri sunt foarte importante pentru a impiedica raspandirea bolii:
· dezinfectarea locului in care iepurele a locuit dupa ce a fost infectat
· exterminarea mustelor si tantarilor
Prevenire
Pentru ca nu exista un tratament propriuzis pentru Myxomatoza ca si pentru alte boli virale, de altfel, vaccinarea este obligatorie. Pentru ca exista mai multe tipuri de vaccinuri antivirale nu luati de la farmacia veterinara unul la intamplare ci mergeti la medic pentru a-i administra vaccinul iepurelui dumneavoastra.

Andreea P.

Animalutze.COM
Raportează
RaduVasile 20 April 2012  
Comportamentul si limbajul iepurasilor

Cand iepurasul se intinde pe burtica si-si lasa capsorul jos


Acesta este un comportament care inseamna ca fie se relaxeaza, fie ca iti recunoaste autoritatea.


Sariturile si invartelile in aer


Salturile si topaiturile sunt semn de bucurie - ceva asemanator cu "popcorn-eala" purceilor de Guineea. Din cauza entuziasmului e foarte posibil insa ca iepurele sa sara in asa fel incat sa se loveasca de mobile sau de pereti, deci stapanii trebuie sa fie atenti.


Cand iepurasul bocane dintr-un picior sau cu ambele picioare


Bocanitul e semn se pericol; fie a auzit un sunet ciudat sau neobisnuit, fie ca au vazut un potential pradator. De asemenea poate fi un semnal ca ceva nu i-a convenit.


Cand iepurasul sta in doua labutze


Inseamna ca incearca sa desluseasca ce se intampla - a auzit un zgomot ciudat si vrea sa vada ce e.


Iepurasul scoate niste sunete ca niste mormaituri


De obicei e un semnal de atatc - de exemplu cand se joaca cu cartoanele de la hartia de toaleta sau cand este prins intr-un loc si nu poate scapa.

Mormaiturile mai pot sa fie si un semn de afectiune; cand iepurasul se fuge in jurul tau si mormaie usor inseamna ca isi exprima afectiunea - aceasta manifestare se numeste "Dansul iubirii".


Cand iepurasul scoate sunete subtiri asemanatoare unor tipete


Tipetele inseamna ca iepurele e extrem de speriat sau are dureri foarte mari. Iepurasii care nu au mai fost luati in brate niciodata pot sa se manifeste asa cand sunt ridicati de la sol pentru prima oara.



De retinut!

Iepurasilor, in general, nu le prea place sa fie mangaiati pe burtica, pe bot, pe langa gura. In schimb pe place sa fie mangaiati pe capsor. Un semn de maxima placere este atunci cand isi inchid ochisorii in timp ce sunt mangaiati.
Raportează
RaduVasile 20 April 2012  
Semne ale problemelor de sanatate la iepuri

Ca orice alt animal de companie si iepurii pot avea la un moment dat nevoie de tratament medical de urgenta. O boala sau o lovitura poate necesita interventie imediata, chiar inainte ca animalul sa fie examinat de un medic veterinar. Instalarea brusca a unei probleme de sanatate a iepurelui poate speria destul de rau pe stapanul acestuia. De obicei, este destul de dificil sa gandesti clar in astfel de momente. Daca observati ca iepurele dumneavoastra are nevoie de ajutor medical imediat cel mai bine este sa va pastrati calmul si sa aveti la dispozitie numarul de telefon sau adresa celui mai apropiat cabinet veterinar.

Este important sa fiti intotdeauna pregatit pentru o situatie de urgenta si sa reusiti sa identificati posibilele probleme cu sanatatea ale iepurelui. Urmeaza o lista cu mai multe simptome care va pot indica faptul ca iepurele sufera si ca interventia imediata este esentiala.


Sange in urina

Sangele in urina este un semn foarte serios de boala. Printre cauzele prezentei sangelui in urina se numara afectiuni ale uterului, pietre la rinichi, cancer vezical sau o trauma suferita la vezica urinara. Daca sangele este eliminat separat, la sfarsitul urinarii, atunci probabil ca femela sufera de o problema la uter. Pierderea in exces de sange este semnul unei boli care poate fi fatala. Urinarea cu sange ar trebui mentionata imediat medicului veterinar, mai ales daca iepurele pare ca face un efort major sa urineze, elimina des, este slab sau pare deprimat. In mod normal culoarea urinei unui iepure variaza de la galben la portocaliu, in functie de pigmentii produsi in vezica si de plantele mancate de rozator. Sangele din urina este de un rosu clar. Daca aveti dubii cu privire la culoarea urinei propriului iepure, luati o mostra si mergeti la medicul veterinar pentru a o evalua.




Diaree

Ca efect al diareei, scaunele iepurilor sunt lichide si pot contine urme de sange. Aceasta problema de sanatate este deseori produsa de o dereglare grava a tractului gastrointestinal al animalului. Pe langa diaree, animalul va suferi de deshidratare si va intra in soc. Daca iepurele dumneavoastra are diaree, nu incercati sa il tratati singur. Mergeti cu rozatorul cat mai repede la un medic veterinar. Iepurii pot elimina si scaune partial moi. Si acestea sunt semne ale unei probleme digestive, insa nu reprezinta o urgenta medicala pentru ca sunt cauzate, de obicei, de schimbarea dietei.


Salivarea in exces

Problemele dentare sunt cea mai intalnita cauza a salivarii in exces. Daca iepurele saliveaza din cauza unei probleme la dinti, inseamna ca are dureri si trebuie consultat cat mai repede de un medic veterinar. Semnele salivarii excesive sunt: lipsa apetitului, pierderea in greutate iar blana este permanent umeda in jurul gurii si a gatului. Salivarea excesiva poate fi provocata si de anumite tipuri de otravire si daca aceasta problema este insotita de o stare generala slaba trebuie sa mergeti de urgenta cu iepurele la medicul veterinar.


Capul este aplecat intr-o parte

Daca iepurele dumneavoastra isi tine capul aplecat intr-o parte, s-ar putea sa sufere de o infectie la urechi, sa fie lovit la cap sau are o problema la creier cauzata de o infectie, afectiune parazitara sau de alta natura. Este esential ca animalul sa fie consultat de un veterinar in cel mai scurt timp.


Hipertermie

Iepurii sunt predispusi la hipertermie si pot tolera mai usor temperaturile foarte scazute fata de cele foarte ridicate. O zi calda si umeda poate fi de ajuns sa provoace iepurelui un atac de hipertermie. Semne ale hipertermiei includ respiratie greoaie, letargie severa si o temperatura corporala ridicata (temperatura normala a unui iepure este in jur de 39 de grade Celsius). Daca iepurele dumneavoastra a fost expus la temperaturi foarte ridicate si credeti ca sufera de hipertermie, duceti animalul imediat intr-o zona racoroasa, inveliti-i urechile intr-un prosop umed si mergeti imediat cu rozatoarea la un medic veterinar.


Constipatie

Daca iepurele nu a eliminat deloc in ultimele 24 de ore, va avea nevoie de interventie medicala de urgenta. Cea mai intalnita cauza a acestei probleme o reprezinta obstructia completa sau partiala a tractului gastrointestinal. De asemenea, problemele cronice de motilitate (miscarile de contractie si de relaxare ale intestinelor) pot duce la constipatie. In cazul in care, pe langa lipsa scaunelor, observati si ca abdomenul iepurelui e umflat (burta poate fi tare sau, dimpotriva, de parca ar fi plina cu un lichid), rozatoarea strange constant din dinti, are o privire pierduta, sta intr-o pozitie ghemuita, isi pierde apetitul sau refuza sa se miste, atunci trebuie sa duceti animalul dumneavoastra de casa imediat la un cabinet veterinar. Genul acesta de probleme pot fi fatal in primele 48 de ore, daca sunt lasate netratate. In cazul unei obstructii intestinale, foarte probabil, iepurele va fi supus unei interventii chirurgicale.


Durere

Daca un iepure simte durere, ar trebui dus imediat la un medic veterinar pentru a fi identificata cauza suferintei. Semnele durerii sunt: depresia, salivarea excesiva, strangerea constanta din dinti, insomnia, pierdea apetitului, respiratie rapida sau greoaie, refuzul de a se misca, permanenta pozitie ghemuita a corpului, agresivitate inexplicabila, pozitii ale corpului ciudate. Daca iepurele dumneavoastra nu poate sta in picioare, nu il fortati. In schimb, asezati-l cat mai confortabil pe o patura sau pe un prosop si duceti-l de urgenta la un medic veterinar.


Mihail Grigore
Raportează
RaduVasile 20 April 2012  
GHID DE CRESTERE A IEPURILOR DE CASA


Autor: Constantin Priguza Vladimir Stamati Dieteke Timmer Mark Sekula Straseni, 2000



Introducere

Multi tarani din Moldova cresc iepuri de casa, dar deseori se simte lipsa informatiei despre acest subiect, si astfel, apar multe intrebari despre aceasta activitate si modalitatea de crestere a iepurilor mai sanatosi. In aceasta brosura, vom da raspuns la unele intrebari mai frecvent adresate referitor la cresterea iepurilor. Si anume:

ˇ Care sint avantajele si problemele principale in cresterea iepurilor?

ˇ Care sint incaperile cele mai potrivite pentru iepuri?

ˇ Cu ce plante se pot hrani iepurii si care dintre ele sint contraindicate pentru ei?

ˇ Cum trebuie protejati iepurii de casa de boli infectioase?

ˇ Care este metoda cea mai eficienta si sanatoasa de inmultire a iepurilor?

Avantajele cresterii iepurilor

Care sint avantajele cresterii iepurilor?

ˇ Carnea de iepure este gustoasa, dietica si are putina grasime.

ˇ Blana poate fi folosita ca subprodus.

ˇ Alimentatia iepurilor nu este costisitoare - pot fi hraniti cu iarba care se gaseste pe cimpuri sau finete si care poate fi cosita, de exemplu, nu mai des de doua ori pe saptamina.

ˇ Cusca destinata cresterii iepurilor nu ocupa mult loc.

ˇ Ciclul rapid de inmultire.

ˇ Pe piata pot fi vinduti atit iepurii vii, cit si carnea sau blana lor ca produse auxiliare.

In cresterea iepurilor mai exista unele momente, in care este necesar sa se acorde o atentie deosebita pentru a avea succes in aceasta activitate.

Momentele acestea sint urmatoarele:

ˇ Cusca destinata cresterii iepurilor trebuie sa fie curata si bine construita.

ˇ Unele plante si legume obisnuite pot cauza aparitia maladiilor si pot provoca chiar moartea animalelor.

ˇ Iepurii sunt sensibili la boli, care se raspindesc foarte rapid la intreaga populatie.

ˇ Daca endogamia (incrucisarea intre descendentii acelorasi parinti) nu este facuta corect, pot rezulta defecte genetice, de exemplu, la oase sau dinti, precum si boli reproductive.

3 Intretinerea iepurilor

Iepurii pot fi crescuti cel mai bine in incaperi cu mai multe niveluri, numarul nivelurilor putand sa ajunga pina la 3-4 etaje. Astfel faceti economie de spatiu. Aceasta incapere se construieste usor daca acordati atentie urmatoarelor aspecte:

ˇ Incaperea destinata intretinerii iepurilor trebuie sa aiba podeaua facuta din plasa de sarma sau din scanduri de lemn cu o distanta de 1,5-2 cm intre ele. O incapere cu podea plata va fi mai murdara, intrucit va fi mai dificil de a face curatenie si ea va trebui sa fie curatita mai des.

ˇ Acoperisul casutei (la fiecare etaj) trebuie sa fie inclinat. In acest caz murdaria va fi curatita mai usor din casuta. Intre niveluri, distanta ideala pentru o curatenie cit mai eficienta este de 15 cm.

ˇ Incaperea pentru intretinerea animalelor trebuie sa se afle intr-un loc luminos, dar sa nu fie expusa direct razelor de soare, vintului sau ploii. In cazul cind aceasta conditie este respectata, iepurii cresc mai sanatosi sisint mai bine protejati de diferite boli.

ˇ Este important sa aveti o casuta suplimentara care trebuie pusa la o anumita distanta de incaperile initiale. Ea va fi destinata izolarii iepurilor bolnavi sau iepurilor procurati.

Este foarte important sa curatiti casutele cit mai des, cel putin o data pe luna. In caz contrar exista un risc sporit de imbolnavire. Cea mai indicata substanta chimica de curatire a incaperilor animalelor este solutia de inalbitor de 3%.

Pentru a face curatenie aveti nevoie de urmatoarele:

-Scoateti iepurii si mincarea din casuta.

- Maturati toata murdaria si scoateti gunoiul din casuta.

- Spalati casuta cu solutia de inalbitor si lasati-o sa se usuce. Când incaperea este uscata, puteti sa dati iepurii inapoi.

Temperatura ideala in incaperile de intretinereale animalelor este de +18°C.

Hrana

Iepurii sint animale erbivore, dar nu toate plantele constituie o hrana potrivitapentru ei. Unele din ele au un efect toxic si pot provoca imbolnavirea sau chiar moartea. Sunt cazuri cind aceste efecte toxice sint intirziate si apar numai peste citeva zile, saptamini sau chiar luni. Exista si plante foarte bune pentru sanatatea iepurilor, care au un rol profilactic sau de tratament impotriva maladiilor.

Mai jos va propunem o clasificare a plantelor cu efect pozitiv pentru iepuri, cit si cele toxice. In cazul cind nu sinteti sigur daca o anumita planta este buna, nu o folositi si cereti sfatul medicului veterinar in aceasta problema.

Plantele cu efect pozitiv

Lucerna- Este o planta bogata in proteina si calciu. Poate fi crescuta in gradina si o puteti recolta de 4-5 ori la sezon.

Morcovul,Sfecla rosie- Sunt bogate in vitamina A si pot servi ca profilaxie impotriva scabiei si napirlirii

Patlagina- Poate fi data iepurilor in cantitati nelimitate. Este buna pentru functia intestinelor si pentru membranele mucoase.

Vetrice- Poate fi data in cantitati nelimitate. Va ajuta in prevenirea viermilor si altor probleme ale sistemului digestiv.

Podbalul- Poate fi dat uscat, dar numai de doua ori pe saptamina. Va impiedica aparitia balonarii.

Suplimentar la aceste plante, se mai recomanda hranirea iepurilor si cu iarba obisnuita (din paduri, de exemplu), deorece si ea are unele calitati medicinale pentru iepuri. Se mai recomanda sa dati iepurilor si un amestec de plante, astfel iepurii vor putea sa-si aleaga hrana dupa plac.

Mai puteti hrani iepurii si cu diferite cereale cum ar fi grau, porumb si orz, de obicei ca nutret combinat. Astfel de hrana este utila in special in timp de iarna, cind nu este masa verde. Mai puteti face fan din iarba cosita vara, pentru a hrani iepurii in timp de iarna. Si cioclejii pot fi folositi in hrana iepurilor, cu atit mai mult ca acestea sint in cantitati mari ca produse secundare in Moldova.

Plantele cu efecte negative

Tineti minte:

ˇ Este important ca iepurii sa fie hraniti in fiecare zi la acelasi timp.

ˇ Dati iepurilor o mincare variata si balansata.

ˇ Dati hrana principala seara. De obicei, iepurii maninca mai linistit in timpul serii, deoarece este mai racoare si este mai putin zgomot.

ˇ Iepurii permanent trebuie sa aiba apa potabila care trebuie schimbata in fiecare zi.

ˇ Ceapa

ˇ Sparanghelul

ˇ Arpagicul

ˇ Prazul

Boli gastrointestinale.

ˇ Cartofii cruzi

ˇ Frunza de cartofi

ˇ Resturi de planta de rosii

ˇ Resturi de planta de tutun

In majoritatea cazurilor iepurii vor muri.

ˇ Plantele conifere

ˇ Apa in care a nimerit o planta conifera

Gastrointerita, voma,diaree, moarte.

ˇ Varza (verde, alba si rosie)

ˇ Trifoiul rosu

ˇ Conopida

Balonare, diaree

ˇ Pentru a sti cita hrana sa dati la iepurilor, trebuie sa experimentati. Daca ei nu termina toata mincarea pe care le-ati dat-o, data urmatoare dati-le mai putin, in asa fel ca la urma veti afla de ce cantitate ei au nevoie.

5 Bolile

In Moldova cele mai frecvente boli ale iepurilor sunt:

A. Maladiile infectioase:

Hemoragie Septica

Hemoragia septica este o infectie care ataca toate organele animalului bolnav. Aceasta maladie se caracterizeaza prin: inflamatii hemoragice la nivelul mucoasei, creierului, splinei si ficatului. Animalele infectate se nimicesc, iar cele sanatoase din zona afectata se sacrifica, apoi dupa expertiza sanitara pot fi folosite in alimentatia personala.

Mixomatoza

Mixomatoza este o boala infectocontagioasa provocata de un virus. Ea se caracterizeaza printr-o inflamatie a capului si botului, in jurul nasului si ochilor. Iepurii infectati de aceasta maladie sint ucisi si ingropati la o adincime de 1,5 m. Curatiti casutele si dezinfectati-le de 3 ori. In scopul prevenirii acestor maladii infectioase exista un vaccin combinat contra mixomatozei si gemoragiei septice, care se administreaza de medicul veterinar de 2 ori pe an (primavara si toamna) la tot efectivul de animale de la virsta de o luna. In paralel este foarte important intretinerea animalelor in curatenie.

Scabia, Dermatomicoza

Cauzele cele mai importante ale scabiei sunt lipsa curateniei in incaperi sau dimensiunile prea mici ale acestora, la fel si numarul mare de animale intr-o incapere. De asemenea, dermatomicoza poate fi cauzata de lipsa vitaminei A, D sau E. Aveti grija ca incaperea pentru animale sa fie suficient de mare si folositi pentru curatirea lor solutia de inalbitor. Folositi hrana bogata in vitamina A, D si E; locurile afectate pot fi tratate cu ulei camforat sau cu o solutie de Butox cu vazelina.

B. Maladiile nutritionale

Maladii digestive

Balonarea, voma, gazele si diareea sunt cauzate de hrana nepotrivita. Faceti tot posibilul ca iepurii sa nu fie hraniti cu plantele indicate la capitolul “Plante cu efecte negative”.

Osteoperoza, Rahitul

Osteoperoza si Rahitul sunt maladii ale oaselor. Osteoperoza se caracterizeaza printr-o descompunere a oaselor, mai ales cele fragile pot fi fracturate foarte usor. Rahitul se caracterizeaza prin oase malformate si membre strimbe. Aceste maladii pot fi cauzate de insuficienta vitaminei D, ceea ce inseamna ca iepurii nu primesc suficienta hrana ce contine calciu, lumina solara, sau ambele. Straduiti-va sa-i hraniti cu plante ce au un continut bogat de calciu, de exemplu, cu lucerna sau orz.

Hypercalcimie

Hypercalcimia este cauzata de un exces de calciu in hrana iepurilor. Caracteristica: forma iepurelui se schimba si miscarea devine greoaie. Pentru a preveni aceasta maladie, incercati sa reduceti nivelul de calciu in dieta iepurilor. Dati mai putin plante bogate in calciu, ca lucerna, de exemplu.

Hypoavitaminoze

Maladia apare cind iepurii duc lipsa de vitamina A si se caracterizeaza printr-o cadere a parului.

Dati mai multa mâncare bogata in vitamina A, de exemplu - sfecla rosie si morcov.

Ingrijirea iepurilor bolnavi

Daca unul dintre iepuri este bolnav sau credeti ca este bolnav, trebuie sa-i izolati pentru a-i proteja pe ceilalti. Casuta pentru asemenea iepuri trebuie sa fie la o distanta de cel putin zece metri de celelalte incaperi. Daca iepurii bolnavi sunt prea aproape de cei sanatosi, nu este exclus ca boala sa se raspindeasca si sa-i molipseasca si pe cei sanatosi. Iepurii bolnavi trebuie sa fie hraniti ultimii, altfel boala poate fi transmisa la cei sanatosi prin miinile Dvs. Dupa ce ati hranit iepurii bolnavi, va spalati bine mainile. Când iepurii

bolnavi sunt luati din casuta, aruncati toata mincarea care a ramas. Locul trebuie sa fie curatat de doua ori cu solutie de inalbitor de 3%. Altfel si urmatorii iepuri, pusi in aceeasi incapere, se pot imbolnavi.

Cand cumparati iepuri noi, ii puneti in casuta de izolare pentru o perioada de 30 de zile, ca sa fiti siguri ca sint sanatosi si nu bolnavi si apoi administrati vaccinurile corespunzatoare.

Daca credeti ca unul dintre iepuri este bolnav, dar nu sunteti sigur, adresati-va medicului veterinar. Consultatia lui este mai ieftina decit cumpararea iepurilor noi.

Retineti:

Iepurii care primesc apa curata , mancare buna si sunt intretinuti in incaperi curate, vor fi sanatosi. Ca sa fiti siguri ca ei sunt sanatosi si sa descoperiti bolile la timp, se recomanda sa-i examinati des, cel putin o data la fiecare 2-3 saptamini. Examinati foarte bine ochii, urechile, nasul si organele genitale. Daca observati ca ceva nu este in ordine, izolati animalele ce va trezesc indoieli.

6 Principiile esentiale in cresterea iepurilor

Ca specie, iepurele se inmulteste foarte repede si des si in natura are o perioada de inmultire de aproape o luna. Astfel, o femela nu va avea o viata lunga pentru ca fatarea este obositoare pentru organismul sau. La fiecare fatare are de la 4 la 12 iepurasi.

Masculul ajunge la maturitatea sexuala la varsta de 5-6 luni. Femela poate fi fecundata la aceeasi varsta. Femela poate fi fecundata iarasi la un interval de 24 ore dupa fatare, daca masculul este lasat cu ea in casuta. Aceasta nu este prea bine pentru femela, deoarece e posibil ca ea va avea probleme la viitoarea fatare. Problemele pot fi urmatoarele:

ˇ Femela nu va pregati cuibul pentru iepurasii nou-nascuti si ei vor muri din cauza frigului.

ˇ Femela nu va avea lapte sau va refuza sa alapteze puii. Ei pot fi hraniti cu biberonul, dar veti pierde mult timp si majoritatea iepurasilor vor muri.

ˇ Daca femela nu este suficient de sanatoasa, se va imbolnavi din cauza stresului alimentar.

Ce puteti face pentru o inmultire mai eficienta?

ˇ Procesul de inmultire se recomanda de efectuat doar atunci cind femela are o virsta nu mai mica de 7-8 luni.

ˇ Se recomanda nu mai mult de 3 fatari pe an la o singura femela.

ˇ Intre 2 cicluri de inmultire se recomanda o pauza de 3-4 luni.

Aceasta imbunatateste sanatatea femelei.

ˇ Folositi numai animale sanatoase pentru inmultire. In cazul cand o femela este sanatoasa, dar nu are grija de iepurasii sai, nu o mai folositi ca reproducator. Aceasta lipsa de grija se poate transmite prin ereditare si urmasilor sai.

ˇ Daca folositi endogamia, ea este posibila intre verisori, intre bunici si nepoti, sau intre unchi/matuse si nepoti; intre frati si surori riscul de aparitie a defectelor va fi mai mare, de exemplu a rahitului. Folositi doi sau trei masculi si selectati pentru fiecare ciclu animale diferite. Faceti o evidenta de fiecare data a rezultatelor obtinute.

ˇ Intotdeauna aduceti femela la mascul pentru inmultire. Daca aduceti masculul la femela, ea poate fi agresiva .

ˇ Masculul si femela trebuie sa fie aproximativ de aceeasi marime. Daca el este mai mare, iepurasii pot fi prea mari si vor muri din cauza unei nasteri dificile.

ˇ Uneori fecundarea poate sa nu aiba loc. Cauza poate fi sterilitatea femelei sau lipsa de hormoni. In cazul lipsei de hormoni se recomanda ca in fiecare zi, timp de 2 saptamini inainte de inmultire, sa se hraneasca femela cu iarba tanara si verde sau de a-i da o picatura de ulei de grau. Daca acesta nu ajuta, inseamna ca femela este sterila si poate fi sacrificata.

ˇ La 28-32 de zile dupa fecundare femela va fata.

ˇ La 15-20 de zile dupa nastere, incepeti sa introduceti plante in dieta iepurasilor, iar la 30 de zile introduceti mancarea iepurilor maturi in plus la laptele iepuroacei-mame.

ˇ Dupa 8 saptamini, iepurasii pot fi intarcati , asigurindu-va ca ei mananca foarte bine.

Concluzii:

Speram ca acest manual va oferit o informatie utila si practica, desi sunteti un fermier specializat in acest domeniu sau pur si simplu doriti sa va ocupati cu cresterea iepurilor. Pentru mai multa informatie, consultati “Cresterea Animalelor in Gospodaria Personala” (Chisinau, 1990) si alte publicatii specializate sau consultati-va cu medicul veterinar din regiunile Dvs. Dar nu uitati: calitatea si sanatatea iepurilor depind mult de felul cum ii ingrijiti si ce atentie le acordati.

Va dorim succes.
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.